SON DAKİKA

EREĞLİ'DE BALIK ÖLÜMLERİ

Ereğli'ye bağlı Hamzafakıllı mahallesinde dere içerisinde balıkların ölümleri yaşanıyor. Mahalle sakinleri balıkların Organize sanayi bölgesinden atılan atıklar nedeniyle öldüğünü iddia ettiler. 16 Ocak, 2014 18:23 Güncelleme: 16 Ocak, 2014 18:23 EREĞLİ'DE BALIK ÖLÜMLERİ

Ereğli'ye bağlı Hamzafakıllı mahallesinde dere içerisinde balıkların ölümleri yaşanıyor. Mahalle sakinleri balıkların Organize sanayi bölgesinden atılan atıklar nedeniyle öldüğünü iddia ettiler.

Organize Sanayi bölgesinin hemen altında bulunan Ereğli' ye bağlı Hamzafakıllı Mahallesinde dere balıklarının sabah itibaren öldükleri bildirildi. Sabah saatlerinde ölü balıkları fark eden köylüler, balıkların fabrikalardan atılan asit ve atıklardan dolayı öldüğünü iddia etti.

Mahalle sakinlerinden Engin Karataş, sabah evden çıktıktan sonra derenin renginin değiştiğini ve balıkların can çekişerek öldüklerini gördüklerini söyledi. Mahallelerinden geçen dereye fabrikanın asit atığının atıldığını ve balıkların bundan dolayı öldüklerini iddia ederken, dere suyundan seralarında yetiştirdikleri ürünleri de suladıklarını söyledi. Balık ölümlerinin neden olduğunu bir an önce bulunmasını isteyen Engin Karataş, derede bulunan balıkların üremelerinin çok güzel olduğunu, zaman zaman balıkları olta ile tuttuklarını ifade eden Karataş "Bu fabrikanın atıklarından ileri geliyor. Asit bu. Asit olmasa bu fabrikalar böyle olmaz. Bu su ile biz sulama yapıyoruz. Seraları suluyoruz. Gidiyoruz Ereğli' de pazarda satıyoruz. Sattığımız zaman da balıklar nasıl ölüyorsa bunları alan vatandaş da ölecek. O nedenle bunun bir an önce önleminin alınması gerekiyor. Organize sanayi Müdürünü aradım. Ulaşamadım. Allah razı olsun Özel İdare müdürü Cevdet Beyi aradım. Bana Zonguldak İl Özel İdarenin numarasını verdi. Onları arayacağım. Daha sonra ne olduğunu öğreneceğiz. Dere bizim su içilecek şekildeydi. Bu akşam oldu. Sabahleyin motoru koydum. Dere bütün yemyeşil. Balıkların bütün öldüğünü gördüm. Burada kasma balığı deriz biz. Tahta balığı, sazan balığı Şu anda ufak ama, bunlar çoğalıyor. Üremeleri çok güzel" dedi.

Sera sahiplerinden Fatma Karataş, dereden suladıkları seralarını derenin durumu nedneiyle sulayamadıklarını söyledi. Fatma Karataş "Burada tarlamız oluyor. Bugün sulayamadık. Balıklar bütün yüzünde. Konuyla ilgili bilgim yok. Aşağıya indim. Baktım balıklar bütün yüzünde. Yukarıdan geliyor Sanayiden. Yukarıda fabrikalar var. Biz pazarcılık yapıyoruz. Onları satıyoruz. Allah göstermesin insanlar ölürse ne yapacağız. Bizden davacı olacaklar" dedi.

Konuya ilişkin olarak bilgi almak istenilen  Organize Sanayi Bölgesi Müdürüne ulaşılamadı.

Yorum Ekle