SON DAKİKA

Erdem: Rusya ile kriz göründüğü gibi, fırtınaya doğru gidiyor

reğli ilçesi Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası (BKDTO) Başkanı İrfan Erdem, Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizinden Zonguldak ve bölgesinin ciddi anlamda etkilendiğini söyledi. Yaşanan krizin televizyonlarda ve gazetelerde yazıldığından çok daha sert olduğunu kaydeden Erdem, "Televizyonlarda duyduğunuz basının yazdığından daha sert bir rüzgar var. Fırtınaya doğru gidiyoruz." dedi. 09 Aralık, 2015 16:21 Güncelleme: 09 Aralık, 2015 16:21 Erdem: Rusya ile kriz göründüğü gibi, fırtınaya doğru gidiyor

BKDTO Başkanı İrfan Erdem, oda konferans toplantısında basın toplantısı düzenledi. İlk olarak oda çalışmaları hakkında kısa bilgi aktaran İrfan Erdem, Rusya ile ilgili olarak yaşanan sıkıntının fırtınaya doğru gittiğini vurguladı. İki taraflı yaşana misillemeden dolayı Rus gemilerinin Türkiye'ye, Türk gemilerinin de Rusya'ya girmediğini kaydetti.

"YAPTIRIMLAR DAHA DA ARTACAK"

Başkan Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü: "15 gün önce Türkiye'nin angajman kurallarından ötürü Rus uçağını düşürdük. Rus uçağından sonra Rusya'nın buradaki limanlarla olan münasebeti ile ilgili Rusya ne yapmak istiyor? Rusya Türkiye'den gelen malları istemiyor. Narenciyede bir tek limon istiyor. Bunun dışındaki narenciye ürünlerini almıyor. Zonguldak bölgesinden Rusya'ya narenciye götüren gemilerimizin bir kısmı yükünü boşalttı. Bir kısmı da yükünü boşaltmadan geri gönderildi. Rusya'ya giden en son gemi de 10 mil kala geri döndürülerek Ukrayna'ya yönlendirildi. Rusya uçağın düşürülmesinden dolayı çok rahatsız. Karadeniz'de de boğazlardan ötürü sadece Türkiye ile münasebeti var. Akdeniz ve büyük denizlere ulaşmak için de Karadeniz'den geçip boğazları geçmesi gerekiyor. Bu yaptırımlar artacak mı? Artacak."

"GEMİLER VE TIRLAR ZONGULDAK LİMANINDA BEKLİYOR"

BKDTO Başkanı İrfan Erdem, mayıs ayında Zonguldak ve Ereğli limanlarından 27 geminin Rusya'ya gittiğini, ancak uçak krizinden sonra bu sayının her geçen gün düşeceğini ve sonunda da sıfıra ineceğini kaydetti. Erdem, sözlerine şöyle devam etti: "Mayıs ayında 27 gemi göndermişiz. Uçak düşürme olayından sonra bu miktar gittikçe azalacak. Benim görüşüm sıfıra doğru gidecek. Bunun iki tane nedeni var. Rus gemileri de Türkiye' ye gelmek istemiyor. Biz Rusya'ya gemi gönderiyoruz ama Rus bayraklı gemilerde limanlara gelip yük alıp gidiyorlar. Ancak karşılıklı misilleme yapıldığı zaman Rus gemileri de gelmek istemiyor. Rusya'ya giden bir Ro-Ro gemisi içindeki Rus TIR'ları Zonguldak limanında bekliyor. Çünkü Rusya kendi TIR'larını bile kabul etmiyor. Şoförleri gemiden inip ya hava yoluyla ya da başka bir nakil vasıtası ile Rusya'ya gidiyorlar. Televizyonlarda duyduğunuz basının yazdığından daha sert bir rüzgar var. Fırtınaya doğru gidiyor. 10 milyar dolarlık bir ihracat hacmimiz var. Bunların barış içerisinde çözülmesi lazım. Yoksa Batı Karadeniz bölgesinden Rusya'ya hiçbir gemi gitmez."

"MALİYE BAKANI RAKAMLARA BAKARAK SÖYLEMİŞ"

Türkiye'den narenciye ihracatının en önemli bölümünün Rusya'ya yapıldığını ifade eden İrfan Erdem, "Bizim yaş sebze ve meyve de en büyük ihracatımız Rusya'ya. Maliye bakanı çıktı dedi ki, 'Toplam maliyeti bize 9 milyar dolardır' O kağıt üzerinden sadece rakamlara bakarak bunu söyledi. Bunun yan tesirleri de var. Yeni pazarlar bulamazsak bu malı nereye ihraç edeceğiz. Türkiye bunu aşar mı aşar. Biz Türkiye olarak güçlü bir ülkeyiz. Bunu aşarız. Ancak biraz sıkıntılı geçer." diye konşutu.

Ereğli Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem'in bahsettiği ve Zonguldak Limanı'ndan Rusya'ya narenciye götürdüğünü söylediği Varyak ve ERKE isimli Ro-Ro gemilerin 4 Aralık'tan bu yana Rus TIR'ları ile birlikte Zonguldak limanında beklediği öğrenildi.

Yorum Ekle