SON DAKİKA

En büyük tatbikat başlıyor...

En büyük tatbikat başlıyor... 11 Mayıs, 2019 10:55 Güncelleme: 11 Mayıs, 2019 10:55 En büyük tatbikat başlıyor...

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının en büyük tatbikatlarından olan Denizkurdu-2019 Tatbikatının, Ege Denizi ve Akdeniz’de eş zamanlı olarak icra edilecek. Tatbikat çerçevesinde 85 gemi tarafından, aralarında Karadeniz Ereğli’nin de bulunduğu 31 yurtiçi ve 2 yurtdışı liman ziyareti yapılacağı ve gemilerin halkın ziyaretine açılacağı bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliği’nden yapılan basın duyurusuna göre, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının en büyük tatbikatlarından olan Denizkurdu-2019 Tatbikatı 13-25 Mayıs 2019 tarihleri arasında, Anadolu’yu çevreleyen Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz’de eş zamanlı olarak icra edilecek.

Fiilî ve atışlı olarak icra edilecek tatbikat ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı birlik, gemi ve deniz hava vasıtalarının harekâta hazırlık seviyesini artırmak hedefleniyor. Tatbikata, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 110 gemi, deniz karakol uçakları, deniz helikopterleri, insansız hava araçları, Amfibi Deniz Piyade Birlikleri ve Amfibi Hücum Timleri, SAT ve SAS görev timleri ile kıyı birlikleri, Kara Kuvvetleri Komutanlığından genel maksat ve taarruz helikopterleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığından deniz harekâtına taktik hava desteği, Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçakları ile nakliye uçakları, Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurları ile Sahil Güvenlik Komutanlığından Arama Kurtarma Korvetleri, Sahil Güvenlik Botları, Karakol Uçakları ve Sahil Güvenlik Helikopterleri olmak üzere toplam 131 gemi, 57 uçak ve 33 helikopter ile yaklaşık 25.900 personelin iştirak ettirilmesi planlanıyor.

Tatbikat çerçevesinde, özellikle kriz yönetimi ve doğal afetlerle mücadele safhalarında, devletin ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının katılımı ile kurumlar arası eşgüdüm usul ve esasları denenecek. Tatbikat senaryosuna NATO akreditasyon süreci devam eden Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı “Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi (MARSEC COE)” ile üniversiteler de katkı ve destek sağlayacak.

13 MAYIS’TA BAŞLIYOR…                                            

Açıklamada, Tatbikatın, 2018 yılında teşkil edilen ve Mavi Vatan-19 Tatbikatı’nı da yöneten Deniz Harp Merkezi Komutanlığında kurulacak olan Tatbikat Kontrol Merkezi tarafından sevk ve idare edileceği bildirildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Denizkurdu-2019 Tatbikatı, 13 Mayıs 2019 günü, birlik ve gemilerin Kdz.Ereğli, Umuryeri, Gölcük, Erdek, Foça, Aksaz, Mersin, İskenderun’dan hareketleri ile başlayacak; harekâta hazırlık faaliyetleri, deniz harekât görevleri ile kriz ve harp dönemine yönelik eğitimler ve fiilî silah atışları icra edilecektir.

Ayrıca, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı tüm kıyı birlikleri tarafından görev fonksiyonlarına yönelik olarak üs/ limanların savunulması, doğal afetlerle mücadele, orman yangınlarına müdahale, lojistik ve teknik destek sağlanması ile Kimyasal/ Biyolojik/ Radyolojik/ Nükleer saldırılara karşı korunma eğitimleri icra edilecektir.

Tatbikat kapsamında yerli ve millî silah sistemleri ile; Yüksek süratli su üstü ve hava dronlarına atışlar, Gemiden karaya Çok Namlulu Roketatar atışları, Vurucu İnsansız Hava Aracı atışları, Silahlı İnsansız Hava Aracı ile atışlar, UMTAS ve L-UMTAS güdümlü mermi atışları, Denizaltı Savunma Harbi Roketi atışları, Deniz Topçusu ile uçakların koordineli atışları icra edilecektir.

EREĞLİ’Yİ DE ZİYARET EDECEKLER…

Açıklamada, tatbikata katılan gemilerin halkın ziyaretine açılacağı bildirildi.  Açıklamada konuya ilişkin, “

21-24 Mayıs 2019 tarihleri arasında Hopa’dan İskenderun’a kadar Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz sahillerinin tamamını kapsayacak şekilde tatbikata iştirak eden 85 gemi tarafından, 31 yurtiçi ve 2 yurtdışı liman ziyareti yapılacak, gemiler halkın ziyaretine açılacak ve aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan şehit aileleri ve gazilerimiz ağırlanacaktır” ifadeleri yer aldı. Açıklama ile gönderilen tatbikat kapsamında gemiler tarafından ziyaret edilecek limanlar arasında Karadeniz Ereğli limanı da yer aldı.

Yorum Ekle