SON DAKİKA

Denizden çıkarma çalışmalarına devam ediliyor

Batık gemi hurdasını denizden çıkarma çalışmalarına devam ediliyor. 26 Eylül, 2019 11:09 Güncelleme: 26 Eylül, 2019 11:09 Denizden çıkarma çalışmalarına devam ediliyor

Ereğli'de, batık gemi hurdasını denizden çıkarma çalışmalarına devam ediliyor.

54 metre 65 santimetre boyunda, 8 metre 90 santimetre genişliğinde 713 grostonluk Türk Bandıralı “Ahsen" isimli kuru yük gemisi, yanaştığı Ereğli Limanı’nda, firmanın borçları nedeniyle haciz işlemi yapılarak demirlemişti.

Uzun süre limanda demirli kalan ‘Ahsen’, 23 Ocak 2004’de olumsuz hava koşulları nedeniyle sürüklenerek Uzun Kum Caddesindeki sahil bandında karaya oturmuştu.
Uzun yıllar burada kalan ve yarattığı çevre kirliği ile tehlike nedeniyle tepki çeken geminin üst kısımları zaman içinde kesilerek alınmış ancak taban kısmı çıkarılamamıştı.
Geçtiğimiz Ağustos’ta ise Karadeniz Ereğli Liman Başkanlığınca açılan ihaleyi alan Yücel Gemi Geri Dönüşüm Limitet Şirketi, geminin hurdasını vinç vasıtasıyla denizden çıkarmak istemiş, ancak gemi tabanında oluşan kum ve deniz dibin eyerleşmesi nedeniyle ancak bir kısmı çıkarılabilmişti.


ELEKTRİKLİ OKSİJEN DESTEĞİ İLE
Firma, kalan hurdayı ise kesip, parçalar halinde çıkarmak üzere Arslan ticaret firması ile anlaştı. Aynı zamanda, ilçedeki eski Hükümet Binası ile Adliye Binası’nın yıkım işini de tamamlayan firma, çalışmalara başladı.
Gemi çevresinde inceleme yapan firma yetkilileri, hurdanın ancak içindeki kumun önemli kınsının boşaltılması ve kesilerek parçalar halinde alınabilmesi ile mümkün olabileceğini belirledi.


DALGIÇ MARİFETİYLE…
Arslan Ticaret yetkilisi Murat Serdar, gazetecilere yaptığı açıklamada, su altında elektrik ve oksijen kaynağı sistemi ile metali kestiklerini belirterek, şunları söyledi:
“Bir yandan kompresör desteği ile gemi tabanında oluşan kumun önemli miktarını gemi dışına pompalıyoruz. Zemindeki demirin gözükecek kadar kısmı boşaltılan bölgelerde elektrik destekli oksijen kaynağı ile kesim gerçekleştiriliyor. Ardından da parçalar vinç yardımı ile dışarıya çıkarılacak. Daha sonra da geri dönüşüm fabrikalarına gönderilecek. Yaklaşık bir ayda tamamlamayı planladık.”
Bu arada, Uzman Dalgıç/Kaynakçı Vedat Coşkun (58), batık hurda gemi çevresinde gerekli incelemeli yapmasının ardından kesim işlemine başladı. Önceden kesilecek alanları belirleyen Coşkun, uzun süre su altında kalarak kesim işlemini gerçekleştiriyor.

Yorum Ekle