SON DAKİKA

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutladılar

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutladılar 30 Haziran, 2018 08:03 Güncelleme: 30 Haziran, 2018 08:03 Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutladılar

Vali Çınar:“En iyi şekilde değerlendirmeliyiz…”

Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle mesaj yayınladı.

Vali Çınar,  yayınladığı mesajında, “Üç tarafı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip ülkemizin bu konumunu denizciliğimiz açısından en iyi şekilde değerlendirmek zorunda olduğumuzu vurguladı. 

Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 92’inci yıl dönümü nedeniyle yayınladığı mesajında ayrıca şu görüşlere yer verdi;

“Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve iki önemli boğaza sahip olan ülkemizde denizciliğin geliştirilmesini amaçlayan Kabotaj Kanunu ile Türkiye kendi kara sularında egemenliğini ve bağımsızlığını elde etmiştir. Güçlenen altyapısı, modern tersaneleri ve büyüyen deniz ticaret filosuyla uluslararası rekabete açık denizcilik sektörümüzün ülke ekonomisine katkısı her geçen gün artmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip ülkemizin bu konumunu denizciliğimiz açısından en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız.

Bu duygu ve düşüncelerle, hayatını denizlerde kaybeden deniz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, köklü geleneği ve büyük bir tarihi geçmişi olan Türk denizciliğinin gelişiminde emeği geçenlere ve tüm denizcilerimize en içten selamlarımı iletiyor, bütün vatandaşlarımızın ve denizcilerimizin Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 92 'inci Yıldönümünü kutluyorum"  dedi.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutladı...

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutladı. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, kabotaj kanunun önemine değinerek, bu kanun ile birlikte Türk denizciliğinin ilerlediğini belirtti. Başkan Akdemir; 1 Temmuz 1926 tarihinde, çok önemli bir yere sahip olan kabotaj kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte ‘Türkiye limanları ve sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan sonra, Türk vatandaşları ile Türk bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı’ belirtilmiş ve yaklaşık 350 yıldır süre gelen yabancılara imtiyazlar (kapitülasyonlar) sona erdirilmiştir.” dedi. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, yapmış olduğu yazılı açıklamasında şu görüşlerine yer verdi: “1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren bu kanun ile amaçlanan, Türk denizciliğinin gelişmesidir. Bu kanun ile sadece bağımsızlık haklarımız gelişmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de, bir dönüm noktası olmuştur. Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu yasa ile birlikte, Cumhuriyet’in kazanımları olarak Türk vatandaşlarına denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, eğitim ve bunun gibi alanlarda birçok imtiyazlar sağlanmış, siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edilmiştir.

Lozan Antlaşması’nın imzalandığı 1923’den kabotaj yasasının çıkarıldığı 1926’ya kadar, Türkiye Cumhuriyet’i denizcilik alanında gerekli alt yapıyı sağlamak için yoğun bir çaba göstermiştir. Böylelikle, geçmişten yabancılara tanınan kabotaj hakkı kaldırılacak ve Türkiye kıyılarında mal ve yolcu taşıma ile sahil ve limanlardaki her türlü hizmet, yalnızca Türk Bayraklı deniz taşıtlarınca yapılabildi. Türk denizciliğinin ilerlemesi için gerekli ortamı sağlayan yasal hale getirilmiş, yabancı deniz taşıtlarının yalnızca yabancı ülke limanlarından aldıkları yolcu ve yükü, Türk limanlarına getirmelerine ve Türkiye’den yabancı limanlara gidecek mal ve yüklemelere olanak sağlıyordu.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öngörüsü ile denizcilik sektöründe atılan adımların, dünya standartlarında bir seviyeye getirilerek, dünya deniz taşımacılığındaki payımızın daha fazla arttırılmasını temenni ediyor, sektöre emeği geçen herkesin, denizcilerimizin ve vatandaşlarımızın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.”

Yorum Ekle