SON DAKİKA

Demirtaş’tan “SİMİTLİ” teklif!

Demirtaş’tan “SİMİTLİ” teklif! 06 Aralık, 2016 16:04 Güncelleme: 06 Aralık, 2016 16:04 Demirtaş’tan “SİMİTLİ” teklif!

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi ve CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Asgari ücreti meclis gündemine taşıdı. Demirtaş, 1 Ocak 2017 yılı itibarıyla net 1.750 tl. olması, asgari ücretin ailesinin hesaplamaya dahil edilmesi ve asgari ücretin döviz kurlarının artışından kaynaklanan kayıplarının giderilmesi için kanun teklifi verdi. 

Mecliste bütçe görüşmelerinin başladığını,  mecliste konuşulan bütçenin, tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyenlerin, ayakkabı kutularına dolar istifleyenlerin, saraylarda oturanların  bütçesi olduğunun altını çizen  Demirtaş, kendisinin  alın teriyle geçinmeye çalışanların, taşeron işçilerinin, asgari ücretlinin yani halkın   gerçek bütçesini konuştuğunu ifade etti. 

Bu gün asgari ücret tespit komisyonunun toplandığını, asgari ücretin 8 milyon çalışanı doğrudan, 6 milyon  çalışanı dolaylı olmak üzere 14 milyon çalışanı ilgilendirdiğini, CHP’nin zorlamasıyla asgari ücretin 1 ocak 2016 itibarıyla 1.300-tl. yapıldığının belirten Demirtaş, açlık sınırının 1.416,00 tespit edildiğini, asgari ücretin açlık ücreti, safalet ücreti olduğunu ifade etti. 

ÇAY+SİMİT=1.440-TL.

Demirtaş, bu gün sarayda oturan Cumhurbaşkanının, 1993 yılında, 5 kişilik asgari ücretli ailenin çay-simit hesabını yaptığını ve  asgari ücretin çay-simite yetmediğini belirttiğini ve “Bu zalim  yönetim  asgari   ücretliye, bir bardak çay ile bir simiti bile layık görmüyor”  dediğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanının  saraya gidince bu söylediklerini unuttuğunu, asgari ücretliyi unuttuğunu söyledi.

Demirtaş  4 kişilik bir ailenin 3 öğün çay-simit hesabını yaparak, 4 kişilik ailenin bir ferdinin, bir öğün de, iki simit yediğini ve iki de çay içtiğini varsayarsak, simit ve çay parasının 4 kişi için bir öğünün 16 tl yaptığını, üç öğünün 48 tl. yaptığını, bir aylık da 1.440-tl yaptığını, asgari ücretin ise 1.300-tl. olduğunu, oysa asgari ücretlinin kira, elektrik, su, doğalgaz, ulaşım, sağlık ve eğitim giderleri de olduğunu, zalim iktidara, çalışma bakanına  asgari ücretlinin nasıl geçineceğini, asgari ücretlinin nasıl insanca yaşayacağını, asgari ücretlinin ailesinin giderlerinin  neden hesaba katılmadığını sordu. 

TÜM VERGİLER KALDIRILMALIDIR

Demirtaş, devletin resmi kurumu TÜİK verilerine göre geçen sene bile asgari ücretin 1.600-tl hesaplandığını, zalim AKP iktidarının, konu asgari ücret olunca,  TÜİK hesabına bile uymadığını asgari ücret üzerinden alınan tüm vergilerin kaldırılarak,  işverenin üzerindeki yükün de hafifletilmesi gerektiğini belirtti. 

ASGARİ ÜCRETLİYE BİR DARBE DE DOLARDAN

Yıl başından bu güne kadar doların %19 değer kazandığını, hepimizin  %19 fakirleştiğini ifade eden Demirtaş,  dolardaki artışın durmadığını, 2017 yılında da doların artacağını, Türkiye’de her şeyin dolarla olduğunu,  iğneden ipliğe her şeye zam geldiğini,  gıda, ulaşım, giyim, yakıt, konut, sağlık her şeyin zamlandığını, asgari ücretin, döviz kurlarındaki artışlar karşısında eridiğini kaydetti.

Demirtaş asgari ücretlinin, bir darbeyi de dolardan yediğini, 1 ocak 2016 itibarıyla  1.300-tl. asgari ücret ile 440 dolar alınabildiğini, bu gün ise asgari ücret ile 368 dolar ancak alınabildiğini, asgari ücretin 72 dolar eksildiğini, asgari ücretin  Türk lirası bazında 254 lira eridiğini, yani yılbaşında asgari ücrete yapılan zammın sıfırlandığını belirterek, asgari ücretliye zalimlik yapılmaması gerektiğini ifade etti. 

ASGARİ ÜCRET 1.750,00-TL.

Bu sebeplerle  Türkiye Büyük Millet Meclisine Kanun teklifi verdiğini belirten Demirtaş’ın, bu kanun teklifi ile asgari ücretin 01.01.2017 itibarıyla (yeterli değil ama) en az 1.750-tl.’ye  çıkarılmasını, Asgari ücretin hesabında, asgari ücretli ile birlikte ailesinin de asgari giderlerinin hesaplanmasını, Asgari ücretin hesabında, döviz kuru artışlarından doğan kayıpların giderilmesini,  teklif etti.

Yorum Ekle