SON DAKİKA

Demirtaş: “Türkiye için oyunuzu CHP’ye verin”

Milletvekili aday sıralamasına birkaç gün kalırken 15 arkadaşıyla İYİ Parti’ye geçtikten sonra yeniden yuvaya dönerek Zonguldak’tan aday adayı olan Ünal Demirtaş sorularımızı yanıtladı. 17 Mayıs, 2018 09:56 Güncelleme: 17 Mayıs, 2018 09:56 Demirtaş: “Türkiye için oyunuzu CHP’ye verin”

Milletvekili aday sıralamasına birkaç gün kalırken 15 arkadaşıyla İYİ Parti’ye geçtikten sonra yeniden yuvaya dönerek Zonguldak’tan aday adayı olan Ünal Demirtaş sorularımızı yanıtladı. 

“Türkiye için oyunuzu CHP’ye verin” 

Aday sıralamasında hedef olan Demirtaş, ”Gelişen, değişen, hak ettiği değeri alan bir Zonguldak görmek istiyorum” 

Haber: Seyhan DİKAY 

AKP-MHP ittifakının 24 Haziran’da erken seçim kararı almasının ardından İYİ Parti’nin seçime atılmasını sağlamak amacıyla siyasi bir operasyonla 15 arkadaşıyla CHP’den İYİ Parti’ye geçerek genel ve yerel siyaset dengelerini altüst eden, ardından da yuvaya dönen Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’ın konumu gündemdeki yerini koruyor. Aday adaylığı tercihini Zonguldak’dan yaptığından buyana özellikle Ereğli CHP örgütünde boy hedefi olan Demirtaş, tartışmalara girmediği dikkati çekiyor. 

YSK’nın seçim takvimi uyarınca aday adaylığı başvuruları tamamlandıktan sonra CHP çevrelerinde gözler Pazar gününe çevrildi. CHP MYK ve PM’nin toplantılarında 2 bin 319 aday adayının geçici aday sıralamasında yeralıp almayacakları belirlenecek. Geçici aday listeleri 21 Mayıs Pazartesi günü de Yüksek Seçim Kurulu’na bildirilecek. 

İYİ Parti’ye geçtikleri günlerde,”Demokrasi Kahramanları” ilan edilen ve seçilme garantileri verilen Ünal Demirtaş ve 14 arkadaşı CHP’ye dönünce siyasi dengeleri de değiştirdiler. Zonguldak’ın en çok seçmenli ilçesi Ereğli’de tahminler, yorumlar ve eleştiriler adeda zirve yaptı. Bu ortamda Ünal Demirtaş sorularımıza net yanıtlar verdi. Sorularımız ve yanıtlarını okurlarımızla paylaşıyoruz. 

Sayın Demirtaş, tekrar yuvaya döndünüz. Demokrasiye verdiğiniz katkı büyük ilgi gördü. Yeni süreci nasıl değerlendiriyorsunuz ? Seçim bölgenizden gönlünüzden aday olmak geçiyor muydu ? 

“Cumhur ittifakı adı altında seçime giren Ak Parti ile MHP, İYİ Parti’yi 24 Haziran’daki erken genel seçime sokmayacaklardı. Burada amacımız, İYİ Parti’nin seçime katılmasını sağlayarak, Türkiye’deki demokrasinin önünü açmaktı. Zira cumhur ittifakı, demokrasiye bir tuzak kurmuştu. Bu tuzak, bu adımımızla bozuldu. Ve bu durum Türkiye’de büyük bir coşku ve heyecanla karşılandı. Bu hareketle muhalefet inisiyatif aldı .0yun kurucu oldu. Aslında, 2018 Türkiyesi’nde biz bu oyunu bozmakla büyük bir gurur ve mutluluk yaşıyoruz. Ama bu durum aslında iktidar partisi ve cumhur ittifakı için bir utanç sebebidir. Çünkü, 2018 Türkiyesi’nde bir partinin seçime sokmamak için çalışmak son derece yanlıştır, demokrasi adına utanç vericidir. Artık İyi Parti’nin seçime girmesine bir engel kalmamıştır. Bu nedenle, biz de görevimizi tamamladık ve yuvamıza geri döndük.   

Geri döndüğümüz gün, CHP Genel Merkezinde 15 vekil arkadaşımızla birlikte aday adaylığı müracaatlarımızı yaptık. Ben de memleketim güzel Zonguldak’tan milletvekili aday adaylığı başvuru işlemlerimi tamamladım. Türkiye’ye ve Zonguldak’a hayırlı olsun." 

Seçim vaatlerinizde nasıl bir Zonguldak düşünüyorsunuz? 

“Ben gelişen, değişen, hak ettiği değeri alan bir Zonguldak görmek istiyorum. Bunun için mücadele ediyorum. Zonguldak’ı yine emeğin başkenti olarak anılır hale getirmek istiyoruz. Zonguldak 16 yıldır kaderine terk edildi. AKP, Zonguldak’a sırt çevirdi. Zonguldak yatırımlardan hak ettiği payı alamadı. Verilen sözler hep lafta kaldı. Dolayısıyla Zonguldak, ekonomisi küçülen, göç veren bir kent haline geldi. Çünkü insanlar işsiz. Çünkü insanlar geçim sıkıntısı yaşıyor. Ekonomi kötü olunca sosyal hayat da bitiyor. Biz Zonguldak’ı yeniden örnek gösterilen bir kent haline getirmek istiyoruz. Ekonomik canlanmayı sağlayacak yatırımların önünü açmayı, sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkaracak fırsatları sunmayı vadediyoruz. Hedefimiz; göç veren değil, güçlenen bir Zonguldak.” 

AK Parti’nin Zonguldak siyasetini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

“Zonguldak’ın bu büyük sorunları yaşamasının nedeni AKP iktidarıdır. Yılan hikayesine dönen projeler (Filyos gibi), yıllardır bitirilmeyi bekleyen yollar, iç ve dış hatlara açılamayan havaalanı, TTK’nın işçi açığının giderilmemesi ve atıl hale getirilmesi, yanlış yatırım teşvik politikaları nedeniyle cazibesi düşen bir Zonguldak var bugün. Elbetteki bunların sorumlusu iktidar. Şimdiye kadar AKP, Zonguldak’a seçim zamanlarında gelip vaatlerde bulundu sonra da çekti gitti. Tek örnek bile aslında iktidarın Zonguldak’a nasıl baktığını göstermeye yetecektir. Başbakan geldi Zonguldak’a, madenlerde hayatını kaybedenlerin yakınlarına kamuda istihdam hakkı verileceğini söyledi. Bir yasa geldi bununla ilgili. Ama süre sınırlaması getirildi. Yani maden şehitleri arasında ayrım yapıldı. Komisyonda bunun mücadelesini verdik. Dedik ki maden şehitleri arasında ayrım yapamazsınız. Genel kurulda bütün maden şehitlerinin yakınlarına bu hakkın tanınacağını söylediler. Peki ne yaptılar? Maden şehitlerini ayırdılar. İşte AKP’nin Zonguldak siyasetinin özeti budur.” 

Seçmene mesajınız nedir? 

“Tüm seçmenlere öncelikli olarak söylemek istediğim sandıktaki iradelerine sahip çıkmalarıdır. Verdikleri oya, iradelerine sahip çıkmalarını istiyorum. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak elimizden gelenin fazlasını yapmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Ancak vatandaşlarımızın da bu konuda ayrıca hassasiyet göstermelerini istiyorum. Türkiye bir dönemece girdi. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik dar boğaz, sorunlu dış politika ve dayatılan OHAL süreci bu düzenin gitmediğini, ülkenin yönetilemediğini açık bir şekilde gösteriyor. Zaten alınan erken seçim kararının nedeni de yönetim krizidir. O halde yönetemeyenleri göndermek, milli ve yerli servetimize sahip çıkacak, ithalata dayalı ekonomiyi, üretime dayalı ekonomiye dönüştürecek, döviz karşısında Türk lirasını ezdirmeyecek, iş adamlarını banka kapılarında kredi yapılandırmasına muhtaç etmeyecek yeni, dinamik, heyecanlı, istekli ve bilgili kadrolara ülkeyi emanet etmelerini istiyorum. Kaliteli, bilimsel ve eşit eğitim hakkı, ücretsiz sağlık hizmeti, tarafsız medya, bağımsız yargı ve daha mutlu bir Türkiye için oyunuzu CHP’ye verin…”

Yorum Ekle