SON DAKİKA

Çölüoğlu:" Hedef üretimi % 50 artırmak”

Çölüoğlu, Sanko Holding'in ticari faaliyetleri ve çimento fabrikası'nın geliştirilmesi, kapasitesinin artırılması hakkında sorduğumuz soruları içtenlikle yanıtladı. 18 Ocak, 2016 07:14 Güncelleme: 18 Ocak, 2016 07:14 Çölüoğlu:" Hedef üretimi % 50 artırmak”

Röportaj: Seyhan Dikay

 17 Mart 2015 tarihinde Lafarge Ereğli Çimento'nun Sanko Holding Çimento - İnşaat Grubu tarafından satın alınmasının ardından Tesis Müdürlüğü görevine getirilen Yalçın Çölüoğlu'na, Gazetemizin İmtiyaz Sahibi Seyhan Dikay ziyaret gerçekleştirdi.

Gerçekleştirilen ziyarette Çölüoğlu, Sanko Holding'in ticari faaliyetleri ve çimento fabrikası'nın geliştirilmesi, kapasitesinin artırılması hakkında sorduğumuz soruları içtenlikle yanıtladı. 

Bölgenin coğrafi yapısı nedeniyle genişlemeye elverişli olmadığını fakat tesisi büyütmek ve üretimi arttırmak için ellerinden geleni yapacaklarının altını çizen Çölüoğlu; " Tesis'in bulunduğu alan 17 dönüm. Dolayısıyla tesisi büyütmek ve üretimi arttırmak çok zorlu bir süreç. Ama bu tesisin stratejik bir önemi var. Dolayısıyla burayı büyütmek için elimizden geleni yapacağız", dedi. 

Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

1958 Tarsus doğumluyum. 1975 yılında Tarsus’da liseyi bitirdim. 1980 yılında siyasi bilimler Fakültesinden mezun oldum.1981 yılında İşletme ekonomisi üzerine yüksek lisans mastır yaptım. 1981 yılı Ağustos ayında iş hayatına atıldım. 22 ay kadar İstanbul ve Ankara’da görev aldım. İstanbul’da ki görevim yine basın ile ilgiliydi. Matbaası olan Banka ve ekonomik yorumlar adını taşıyan  aylık bir dergide çalıştım. 1983 yılında vatani görevimi Erzincan’da askerlik yaptım. 

Sayın Çölüoğlu sektöre giriş hikayenizi öğrenebilir miyiz? 

Askerlik sonrası memlekete yerleşme kararı ile Çimsa çimento Fabrikasında işe başladım. Çimento sektörü biraz bulaşıcı hastalık gibidir. Bu sektöre girdik bir daha çıkamadık. Sabancı Holding’e muhasebe memuru olarak başladım, daha sonra sırasıyla bütçe ve maliyet muhasebe şefi, ardından Bütçe ve maliyet Muhasebe Müdürü, arkasından Muhasebe Müdürü, Mali İşler Müdürü ve son olarakta Mali ve idari İşler Müdürü Çimsa’dan ayrıldığımda 2008 yılıydı. Sabancı Holding’te Aşağı yukarı 24.5 yıl görev aldım.

 Sanko Holding ile tanışmanız nasıl oldu, süreç nasıl gelişti ? 

Daha sonra kısmetmiş Gaziantep merkezli Sanko Holding ile tanışıyorduk çünkü aynı bölgenin insanlarıyız. Sanko Holding’in teklifi üzerine göreve başladım.

Bartın Çimento Fabrikasını 2005 yılında almıştı Sanko Holding. “O fabrikayı modernize edeceğiz, biraz daha büyüteceğiz” varmısın? bizimle dediler. Bende varım dedim. 2009 yılının Ağustos ayında Bartın’a geldim. Bartın’da kurumda ki görevim Mali ve İdari İşler Müdürüydüm. 2015 yılının Mart ayına kadar Bartın’da çalışırken, 16 Mart 2015 yılında biliyorsunuz, Sanko Holding bu fabrikayı aldı. Ve şu an halen Kdz. Ereğli’de Sanko Ereğli Çimento Tesis Müdürü olarak görevime devam etmekteyim. Şunu ifade etmek isterim Ereğli beni mutlu ediyor. 

Hedefinizi Öğrenebilir miyiz ? Üretim artışı ile ilgili planlamanız hangi doğrultuda ilerlemekte?

Biz 2015 yılı Mart ayında firmayı aldıktan sonra kadromuzda hiçbir değişiklik yapmadık. Zaten biz Sanko Holding olarak nereye gidersek gidelim bizim işimiz insanlarla uğraşmak değil. Biz iş ile uğraşıyoruz. Hatta 3 kişiyi daha bünyemize ekledik. Bilmiyorum çimento sektörünü biliyor musunuz? Çimento Fabrikaları entegre ve öğütme-paketleme diye alınırlar. Burası öğütleme-paketleme fabrikası. Niye öğütleme-paketleme diye soracak olursanız? Allah bir takım yerlere zenginlikler vermiş, Ereğli’ye güzel bir sahil ve güzel bir deniz vermiş ama, çimentonun ham maddesini vermemiş, çimentonun ham maddesi doğal kalker taşları ve kil karışımının yüksek sıcaklıkta ısıtıldıktan sonra öğütülmesi ile elde edilen hidrolik bir bağlayıcı malzeme. Sayın İrfan Erdem vaktinde Erdemir’in cürufunu değerlendirmek amacıyla bu fabrikayı kurmuş, iyi ki kurmuş, ellerine kollarına sağlık İrfan Bey’in. Daha sonra yarısını Lafarge’ye satmış ardından tamamını satmış. Lafarge burada bir çalışma yapmış. Lafarge’de sağ olsun ülke ekonomisine katkıda bulunmuşlar. 

Bizim burada ki hedefimiz, bir fabrikada yapılabilecek yenileme ve modernizasyon yatırımlarıyla bu fabrikanın kapasitesi şu an aşağı yukarı 270 bin ton civarında. Biz bunu % 50 artırarak 400- 450 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Bu bugün mü değil, ama yarın illaki programımızda. Belki 2017 yılında belki 2018 yılında bunu gerçekleştireceğiz. 

Bölgede ki piyasa şartlarını nasıl değerlendiriyorsunuz ?

Bölgede ki piyasa şartları biraz sıkıntılı. Etrafta çok fazla çimento fabrikası var. Ereğli’den Marmara’ya doğru açıldığınızda, Bolu, Bursa, Eskişehir, Bilecik, İzmit, daha yukarıda İstanbul. Burada 5-6 fabrika ile rekabet etme durumunda kalıyorsunuz. Çok şükür bir sıkıntımız var mı yok. Bir şekilde üretiyoruz ve ürettiğimizi satıyoruz. Ama biz % 50 daha fazla üretip % 50 daha fazla satmak istiyoruz. Bunu ne için yapıyoruz? Her özel sektör para kazanmak ister ama Sanko Holding olarak bizim para kazanmaktan ziyade bir örnek vereyim; bizim en büyük patronumuz vardır Abdülkadir bey o hep şunu söyler;  “ Her gün sabah uyanıp masama geldiğimde ilk işim Personel Müdürünü çağırıp bıkmadan usanmadan kadromuza bakarım, düne göre bir kişi daha fazla istihdam ediyorsa o gün ben mutluyum, neşem yerindedir, kimse benim neşemi bozamaz der” Sanko Holding’in biraz bu yönü vardır. Sanko Holding,in bünyesinde ticari ve sanayi epey bir kuruluş vardır.

 Sanko Holding’in sosyal sorumluluk projeleri nelerdir?

Sanko bünyesinde Vakfı var. Sanko Vakfı altında. Kendi çalışanlarının çocuklarına öncelik vermek kaydıyla 2500 kişinin üzerinde burs veriyor çocuklara.  Gaziantep’te özel bir hastaneleri bulunmakta bu hastane zarar eder. Öncelik para değildir. Öncelik o bölge insanına katkı sağlamaktır. Gaziantep’te yeni bir üniversite kurdular. Kurumun şöyle bir sloganı vardır; Dünya’da Türkiye, Türkiye’de Gaziantep biraz bölgecilerdir. Gaziantep’i seviyorlar bu suç değil. Kendi memleketleri doğdukları büyüdükleri yer. Bartın’da Fabrikaları var, Sakarya’da Başak traktörü birkaç sene önce satın aldılar. İstanbul’da değişik yerlerde, Karadeniz’de Tokat civarında yeni HES yatırımları var. Yani biz Sanko Holding olarak Batı Karadeniz Bölgesini seviyoruz.

Yorum Ekle