SON DAKİKA

CHP'li Demirtaş: "Hükümeti sonunu esnaf getirecek"

Muhalefet milletvekilleri esnafın sorunlarını tespit etmek için sahada nabız tutmaya devam ediyor. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak Merkez Gazipaşa Caddesi ve İncivez Üniversite Caddesinde, CHP İl Başkanı Murat Pulat ve CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun ile birlikte esnafın sorunlarını dinledi. 23 Mayıs, 2021 14:35 Güncelleme: 23 Mayıs, 2021 14:35 CHP'li Demirtaş: "Hükümeti sonunu esnaf getirecek"

Zonguldak çarşısında esnaf, kapılarını çalan CHP Milletvekili Demirtaş'a, "İliklerimize kadar yaşadığımız sıkıntıları görsünler" diye dert yandı. Bir esnaf yaşadığı zorluğu, "Kefen param olsun, bir yıldır cebime kazanç koyduysam" sözleriyle anlattı.

Zonguldak sokaklarında dolaşarak, esnafların dertlerini dinleyen Demirtaş’ yaptığı yazılı açıklamada; pandemi döneminde dünya ülkeleri arasında esnafa en az desteği veren ülkeler arasında Türkiye’nin bulunduğunun altını çizerek, şunları söyledi:  “Almanya milli gelirinin yüzde 10’unun üzerinde vatandaşlarına destek sağladı, bizde bu oran yüzde 2 bile değil, Türkiye, dünya ülkeleri arasında, vatandaşlarına en az desteği sağlayan ülke konumunda. Borç batağı içinde yüzen esnaf, kirasını, faturalarını ve borçlarını ödeyemez haldeyken, bir de adaletsizce dağıtılan destekler esnafın derdine derman olmuyor. Bu hükümet gitmeden esnafın sorunu çözülemeyecek, bu hükümetin sonunu esnaf getirecek.”  

DESTEK ALAMAYAN ESNAF, HELALLİK VERMEDİ

Demirtaş’ın ziyareti sırasında, lokantacı bir esnafın yaptığı açıklamalar, hükümet tarafından üst üste açıklanan destek paketlerinden esnafın yeterince yararlanamadığını gözler önüne serdi.  

Lokantacı esnaf, 3.400 Liralık iki aylık fatura borcu nedeniyle doğal gazının kesilmesi nedeniyle ,iş yapamaz hale geldiğini vurgulayarak, içinde bulunduğu durumu şu sözlerle dile getirdi: “ Pandemi öncesinde 27 çalışanım vardı, şu anda ben dahil dört kişi çalışıyoruz.24 kişi işsiz kaldı evine ekmek götüremediği gibi başka yerde de iş bulamıyor. Kira yardımı dediler, başvurdum onaylanmadı, gelir kaybı desteği dediler onay vermediler, vaadedilen desteklerden bir kuruş yararlanamadık. Söylenenlerle, yapılanlar birbirini tutmuyor. Destek başvuruları üniversite sınavları gibi, Allah belamızı vermiş, sürecinin sıkıntılarını iliklerimize kadar hissediyoruz biz.  

“ÇOCUĞUMUN OKUL PARASINI, EVİMİN KİRASINI ÖDEYEMEDİM”

Çocuğumun okul parasını, evimin kirasını ödeyemedim. Burada mücadele etmemin tek sebebi, üç, dört kişi daha en azından ekmeğinden olmasın diye. Kefen param olsun ben bir yıldan beri cebime kazanç koyduysam. Hazır birikimlerim gittiği gibi bir de üstüne borçlandım.  

“CUMHURBAŞKANIN AÇIKLADIĞI DESTEKTEN BİR KURUŞ YARARLANAMADIK”

Cumhurbaşkanı yardım yaptı,  ‘Helalleşelim”  diye. Cumhurbaşkanının açıkladığı destekten, ‘ Kapsam dışındasın” diye bir kuruş yararlanamadık. Cumhurbaşkanına da, yerel, genel yönetimlere de helallik vermiyoruz. Gelip kimse derdimizi dinlemedi.  Şu yokluğun  içinde, kiraları ödeyemediğimiz gibi, bir de kiralarımız arttırıldı. İliklerimize kadar yaşadığımız sıkıntıları görsünler. Bir babanın çocuğunun okul parasını ödeyemediği için okuldan arandığında,  telefonunu açamaması ne demek onu yaşasınlar, bir insanın ev kirasını ödeyemediğinde , “Evi boşalt”  cümlesi ile karşılaşmasını yaşasınlar ancak o zaman anlarlar.”   

“GERÇEKLER ORTADA, KANDIRMANIN BİR ANLAMI YOK”

Demirtaş’ın derdini dinlediği fırıncı esnafı ise günde 100 TL ile dükkan kapatmak zorunda kaldıklarının altını çizerken, “ Dükkan kiraları, ödenemeyen vergiler bir sürü borcumuz var. Açıklanan desteklerden bir lira bile alamadık. Gerçekler ortada, kandırmanın bir anlamı yok, Allah sonumuzu hayır etsin” dedi.  

İKİNCİ ÜNİVERSİTEYİ OKUYAN KIRTASİYECİ ESNAF, GENÇLERE İŞ İSTEDİ

Demirtaş’a sorunlarını anlatan, mühendislik fakültesi mezunu olduktan sonra ikinci üniversiteyi okuyan kırtasiye çalışanı esnaf, diplomanın kendisi için kağıt parçası olmaktan öteye gidemediğini belirterek, şu sözlerle genç işsizliğe dikkat çekti:   “ Kovid öncesinde 50 kişi çalışıyorduk,  şu anda çalışan sadece 2 kişi kaldık. Devletten yardım alamadık, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bizim beklediğimiz üniversitelerden mezun olan arkadaşlarımın iş bulabilmesi. İkinci üniversiteyi okuyorum ama benim için iş yok, diploma ise şu anda sadece kağıt parçası.”  

ESNAF, ESNAFIN DERDİ İLE DERTLENİYOR

Demirtaş’ın taksi durağına yaptığı ziyaret sırasında yaşananlar ise haline şükreden esnafın, başka esnafların derdini, dert edindiği görüldü.  İşlerinin yüzde elli oranında düştüğünü kaydeden taksici esnaf, benzine yapılan zamlar nedeniyle bazen günde 10 lira ile yetinmek zorunda kaldığını vurgularken, kendilerinden daha zor durumda olan servis esnafının sorunlarına çözüm bulunmasını istedi. 

“ Desteklerden yararlanamasak da en azından evimize çorba parası götürebiliyoruz” diyen taksici, “Esnafın içinde bulunduğu durumu duyan yok. Servisçi arkadaşlarımız da insan, çoğu arabalarını satmak zorunda kaldı, büyük sıkıntı içindeler Allah yardımcıları olsun onlara bakarak biz yine iyiyiz” dedi.  

CHP’li Demirtaş’la, berber esnafı arasında geçen sohbette dikkat çekti. Berber esnafı, “ Genel olarak bütün esnaf mağdur, borçlarımızı, kiralarımızı ödeyemedik, ancak itiraz etme lüksümüz yok. Bizim hakkımızı savunan herkesten Allah razı olsun” diye konuştu.  

 

 

 

Yorum Ekle