SON DAKİKA

ÇETİNKAYA:OSMANLI ÇİLEĞİNİ BU SENE 1 TON BİLE ÜRETEMEDİK"

Ereğli'de adına festivaliler düzenlenen, kokusu, aroması ile diğer çileklerden farklı olan Osmanlı çileği talepleri karşılayamıyor. Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Şaban Çetinkaya, "Ürün bu yıl, Osmanlı çileği rekoltesi gerçekten düşük. Yani tondan bahsedemeyiz. Belki 800-900 kilo ancak çıkabildi. Çünkü çok düşük alanda yetişiyor." dedi. 29 Mayıs, 2015 12:51 Güncelleme: 29 Mayıs, 2015 12:51 ÇETİNKAYA:OSMANLI ÇİLEĞİNİ BU SENE 1 TON BİLE ÜRETEMEDİK"

Ereğli' de yetişen, kokusu ve aroması ile diğer çileklerden farklı olan, çok fazla talep olmasına rağmen üretimde sıkıntı yaşayan Osmanlı çileğinin yetiştirilmesi için çalışmalar sürüyor. Diğer bölgelerden fide alımı gerçekleştirilse de Ereğli' de yetişen Osmanlı çileğinin tadına ulaşamıyor. Bu konuda çalışmalar yürüten Çetinkaya, talepleri karşılayamadıklarını söyledi. Çetinkaya, şu ifadeleri kullandı: "Osmanlı çileğini diğer çileklerden ayıran en büyük özelliği çok yüksek bir aromaya sahip olması. Çok hoş bir kokusu olması. Dolayısıyla kokusu ve zengin aromasıdır. Bizim bölgemiz açısında ebetteki çok büyük önem arz ediyor. Gerçekten yüksek derecede. Osmanlı çileği bu bölgede kalite açısından en yüksek seviyeye gelmiş durumda. Diğer bölgelerden fide talep edip alanlar var. Bu denenen bir konu. Diğer bölgelerde, Ege' de Akdeniz' de Karadeniz'in diğer yerlerinde, İç Anadolu' da aynı kalite ve lezzete ulaşmıyor. Yetişmiyor değil, yaşıyor ancak aynı kaliteyi yakalamıyor. Bunu akademik olarak bir üniversitede bir hocamızda teyit etti. Belgeleri ile de doğruladı. Bu Ereğli' ye ait bir ürün."

BU YIL ÜRETİMDE 1 TONU YAKALAYAMADIK

Osmanlı çileğinin yetiştirilmesinde sorun yaşadıklarını ve bu seneki rekoltenin geçtiğimiz seneye göre daha düşük olduğunu kaydeden Çetinkaya, bu sene 1 ton çilek alamadıklarını ifade etti. Çetinkaya, konuşmasında "Ürün bu yıl, Osmanlı çileği rekoltesi gerçekten düşük. Yani tondan bahsedemeyiz. Belki 800-900 kilo ancak çıkabildi. Çünkü çok düşük alanda yetişiyor. Osmanlı çileği Ereğli'de. Biz de zaten bunu daha geniş alanlara nasıl yayarız, teknik şartları nasıl geliştiririz diyerek mücadele etmeye devam ediyoruz." dedi.


Yorum Ekle