SON DAKİKA

"Çanakkale’yi Çanakkale yapanlar gelenler değil karşılayanlardır.”

"Çanakkale’yi Çanakkale yapanlar gelenler değil karşılayanlardır.” 18 Mart, 2018 14:58 Güncelleme: 18 Mart, 2018 14:58 "Çanakkale’yi Çanakkale yapanlar gelenler değil karşılayanlardır.”

Karadeniz Ereğli’de 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. Yıldönümü dolayısıyla etkinlikler düzenlendi. Türkiye Harp Malülü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kdz. Ereğli Şube Başkanı Mehmet Ali Demirdüyen, “Çanakkale Harbi Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözüdür. Çanakkale Harbi dünya tarihinin tek gerçek destanıdır. Çanakkale harbi Bedr arslanlarının devleşerek devleri dize getirdiği meydandır. Çanakkale harbi zamanın donuşu, toprakların kan olup akışıdır. Çanakkale Harbi, utançla yaşamaktansa ölmeyi tercih edenlerin savaşıdır” dedi.

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk sunma töreninde, Karadeniz Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aykut Manioğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ve Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Ereğli Şube Başkanı Mehmet Ali Demirdüyen tarafından konuldu. Törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

ÇANAKKALE’Yİ ÇANAKKALE YAPANLAR…

Türkiye Harp Malülü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kdz. Ereğli Şube Başkanı Mehmet Ali Demirdüyen, Çanakkale Zaferi’nin ulusun istikla ve onurunu kurtardığını belirterek şunları söyledi:

“Böyle bir başarı sadece işgalcilerin güç ce gururunu değil, milletimizin maküs tarihini de yenmiştir. Yüreklerde sıcaklığını hala hissettiğimiz Çanakkale Harbi, özgürlüğe vurulan esaret zincirlerine karşı Anadolu’nun milli direncinin şahlanışıdır. Çanakkale harbi bu toprakların bedelinin körpecik bedenlerin kanlarıyla ödenerek vatan edilişidir. Çanakkale harbi bayrak aşkının nakış nakış, motif motif şehit kanlarıyla arşa yükselişitir. Çanakkale Harbi Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözüdür. Çanakkale Harbi dünya tarihinin tek gerçek destanıdır. Çanakkale harbi Bedr arslanlarının devleşerek devleri dize getirdiği meydandır. Çanakkale harbi zamanın donuşu, toprakların kan olup akışıdır. Çanakkale Harbi, utançla yaşamaktansa ölmeyi tercih edenlerin savaşıdır. Çanakkale Zaferi, Vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk Milletinin neleri başarbileceğinin kanıtıdır. 103. Yılını kutladığımız Çanakkale Zaferi’nin tüm başarıları, acıları dünkü gibi içimizde yaşıyor hiç bitmeyecek.

Amacımız, geçmişteki savaşların zaferiyle mutlu olmak değil, eğer amaç vatan savunması ise , bir ölüm kalım mücadelesi ise buna savaş diyemezsiniz, bunu hatırlatmak boynumuzun borcudur. Çünkü Vatan dediğimiz bu toprak diyeti fazlasıyla ödenmiş bir topraktır. Dünden Bu güne verdiğimiz şehit bunun en makul göstergesidir. Deseler ki, üç kelime ile Çanakkale’yi anlatın, derdim ki Geldiler, Gördüler, Gittiler. Evet geldiler ama Çanakkale’yi gördüler. Çanakkale’yi Çanakkale yapan gelenler değildir. Onlar 1071’den beri bin yıldır geliyorlar. Bu milletin topraklarına göz dikmişler. Toplarıyla tüfekleriyle geldiler. Çanakkale’yi Çanakkale yapanlar gelenler değil karşılayanlardır.”

Programa AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ilçedeki gaziler, şehit yakınları ile askeri ve sivil erkan katıldı.

KUTLAMA TÖRENİNE BÜYÜK KATILIM

İbrahim Süheyla İzmirli Fen Lisesi’nce Erdemir Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma töreni öncesinde, salonun girişinde Ereğlili şehitlerin fotoğraflarının yer aldığı sergi açıldı. Sergi girişinde, konukları Çanakkale Savaşı dönemi üniforması giymiş öğrenciler karşıladı. Tören için Erdemir Kültür Merkezi’ne gelenlerin salonu tamamen doldurduğu, bazı izleyicilerin programı ayakta izlediği gözlendi.

Kutlama programı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

İbrahim Süheyla İzmirli Fen Lisesi Müdürü Alaattin Pekdemir, Çanakkale Destanı’nın bütün vatanın destanı olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
“Türk milleti tarihin görebileceği en hünerli yazardır. Kalemini şehadet denen mürekkebe banan bir milletten beklendiği kadar yetenkli bir yazar. Zira biz 18 Mart’tan sonra nice destanlar yazdık, nice destanlar yazacağız. Kurtuluş Savaşı’nı 15 Temmuz’u yazdık şehadet mürekkebinden. Bir köprüde tek yürek olmuş bir vatan, bir destan daha yazdı. Şimdi de Mehmetçiğimiz Zeytin Dalı Harekatında ulusal güvenliğimizi koruma amacıyla canlarını siper ediyor. Buradan Mehmetçiğimizi saygı ve sevgiyle selamlıyor, Allah’tan yar ve yardımcısı olmasını diliyorum. Bu bayrağın altında yaşıyorsak, hepiniz ciğerlerinize nefesinizi çekiyorsanız, birileri nefesini kaybettiği içindir.”

“İSİMSİZ KAHRAMANLAR” AYAKTA ALKIŞLANDI

Karadeniz Bölge Komutanlığı’ndan Teğmen Ayşe Şule Albayrak, Çanakkale Savaşı’nın tarihsel gelişimi ve askeri harekatın aşamalarını anlatan bir konuşma yaptı.

İbrahim Süheyla İzmirli Fen Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı “Çanakkale Savaşı’nda İsimsiz Kahramanlar” konulu canlandırma gösterisi yapıldı. Gösterinin sonunda öğrencilerin performansı, konuklar tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

Program, Milli Eğitim Müdürlüğü’nce gün dolayısıyla ilçedeki okullarda düzenlenen Resim, Şiir ve Kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.

Programı Kaymakam Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Aykut Manioğlu, Ereğli Belediye Başkan Vekili Ayhan Atay, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, vatandaşlar, öğretmen ve öğrenciler izledi.

Yorum Ekle