SON DAKİKA

Çalışanların tamamını ilgilendiriyor!

Çalışanların tamamını ilgilendiriyor! Resmi gazetede yayımlandı... 25 Ağustos, 2016 23:56 Güncelleme: 25 Ağustos, 2016 23:56 Çalışanların tamamını ilgilendiriyor!

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. 45 yaş altı ücret karşılığı çalışanlara, otomatik olarak bireysel emeklilik yapılacak. Düzenleme, 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girecek.

Türk vatandaşı olup 45 yaşını doldurmamış olanlardan  ücret karşılığı çalışanlar, işverenin, kanun hükümlerine göre düzenlediği bir  emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edilecek.

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda Değişiklik  Yapılmasına Dair Kanun, Resmi gazete'de yayımlandı.

Kanuna göre, Türk vatandaşı olup 45 yaşını doldurmamış olanlardan  ücret karşılığı çalışanlar, işverenin, kanun hükümlerine göre düzenlediği bir  emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edilecek. İşveren, çalışanını  otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığınca  uygun görülen bir şirketin sunacağı emeklilik planına dahil edebilecek. Bakanlar  Kurulu, bu madde uyarınca emeklilik planına dahil edilecek işyerleri ile  çalışanları ve bu kapsamdaki uygulama esaslarını belirlemeye yetkili olacak.

Çalışanın katkı payı, prime esas kazancının yüzde 3'üne karşılık gelen  tutar olacak. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar azaltmaya veya  katkı payına maktu limit getirmeyeBakanlar Kurulu yetkili olacak.

Bu tutar en geç, çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden iş günü,  işveren tarafından şirkete aktarılacak. İşveren, katkı payını zamanında şirkete  aktarmaz veya geç aktarırsa, çalışanın birikiminde oluşan parasal kayıptan  sorumlu olacak.

Çalışan, otomatik katılıma ilişkin emeklilik sözleşmesinde belirlenen  tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden talep edebilecek.

ÇALIŞAN 2 AY İÇİNDE SÖZLEŞMEDEN CAYABİLECEK

Çalışan, emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği  tarihi müteakip 2 ay içinde sözleşmeden cayabilecek. Cayma halinde, ödenen katkı  payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile 10 iş günü içinde çalışana  iade edilecek.

Şirket, cayma süresince ödenen katkı paylarının değer kaybetmemesini  sağlayacak şekilde fon yönetiminden sorumlu olacak.

Cayma hakkını kullanmayan çalışan, belirlenecek hallerde katkı payı  ödemesine ara verilmesini talep edebilecek.

Bu madde kapsamında bir emeklilik sözleşmesi bulunan çalışanın iş  yerinin değişmesi halinde, yeni iş yerinde bu madde kapsamında bir emeklilik  planı varsa, çalışanın birikimi ve sistemde kazandığı emekliliğe esas süresi yeni  iş yerindeki emeklilik sözleşmesine aktarılacak. Yeni iş yerinde emeklilik  planının bulunmaması halinde çalışan, talep ederse önceki iş yerinde düzenlenmiş  sözleşme kapsamında katkı payı ödemeye devam edebilecek; talep etmezse emeklilik  sözleşmesi sonlandırılacak.

1.000 LİRA DEVLET KATKISI

Çalışan adına Bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı payları  üzerinden devlet katkısı sağlanacak. Çalışanın cayma hakkını kullanmaması  halinde, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere, bin lira ilave devlet  katkısı sağlanacak. Bakanlar Kurulu, bu tutarı yarısına kadar artırmaya veya  yarısına kadar azaltmaya yetkili olacak.

Emeklilik hakkının kullanılması halinde, hesabında bulunan birikimi en  az 10 yıllık, yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden  çalışana, birikiminin yüzde 5'i karşılığı ek devlet katkısı ödemesi yapılacak.

Çalışan katkı payının takip ve tahsil sorumluluğu şirkete ait olacak.  Şirketlerce, fon işletim gideri kesintisi dışında başka bir kesinti  yapılamayacak. İşverenin yükümlülüklerine ve yürürlüğe konulan düzenlemelere  uymaması halinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 100  lira idari para cezası uygulanacak.

Düzenleme, 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girecek.a

Yorum Ekle