SON DAKİKA

Bırakamam diyenlere “Çağrı”

Bırakamam diyenlere “Çağrı” 23 Temmuz, 2020 05:31 Güncelleme: 23 Temmuz, 2020 05:31 Bırakamam diyenlere “Çağrı”

Karadeniz Ereğlili, İstanbul’da ticaret yapan Çağrı Özat, 30 yıl aranın ardından sigarayı bıraktığını söyledi.

Bırakma kararını aniden aldığını ve 40 gündür hiç sigara içmediğini ve içilen ortamlarda da bulunmamaya çalıştığını belirten Özat, bırakma serüvenini kısaca şöyle özetledi: “Sigarayı bırakalı kısa bir zaman olmasına rağmen farkı ilk günlerden itibaren hissetmeye başladım. Artık daha rahat nefes alıyorum. İlk haftalarda ara ara öksürükler oldu. Bunlar normalmiş.

30 senedir içiyordum hatta son zamanlarda artırarak paket sayısını üçe çıkarmıştım. Bazıları tütün ürünlerine gelen zamlardan dolayı mı bıraktın? Şeklinde soruyor. Açıkça diyorum ki, 50 lira olsa bile içerdim. O konuyla alakalı değil. Aniden karar aldım ve ertelemeden uyguladım.

Kamu spotu gibi olacak ama o beni bırakmadan ben onu bıraktım. Azaltma yöntemi ile değil aniden bıraktım. Artık sigara kokusunu alınca tiksiniyorum. İçilen ortamlardan da uzak durmaya çalışıyorum. Uzak durmamda sebep tekrar başlama, irademe güvenmememden kaynaklanmıyor. Pasif içici olarak da etkilenmek istemiyorum. Zararlarını elbette tüketirken de çok iyi biliyordum.

Tiryakilere benden çağrı, çeşitli yöntemlerle bırakabilirsiniz. Gerekirse, destek almaktan da çekinmeyiniz. Sağlık Bakanlığı’nın bununla ilgili alternatifleri de mevcut. Ben o kadar çok bağımlıydım ki, sokağa çıkma kısıtlaması olduğu dönemlerde karton şeklinde sigaraları eve yığınak yapmıştım. Elbette, eşim ve çocuklarımın yanında içmiyor, onları dumana maruz bırakmıyordum. Balkonda içerdim. Artık canım istemiyor. Mutluyum. Hayatın tadını daha rahat nefes alarak çıkartıyorum. Çakmak ve paket taşıma derdim de yok. Bir yerlere gidince açık mekan, sigara içilen bölüm aramıyorum. Kahveyi onsuz içemezdim. Bıraktığımdan beri onlarca kahve içtim. Gayet rahat içiyorum. Ancak kafein içeren ürünler ve asitli içeceklerden de uzak duruyorum.”

Çağrı Özat, : “İçenler zararlarını gayet iyi biliyor. Onlara uzun uzun nasihat etmeyeceğim. Yine de bir çağrıda bulunayım: Gerekirse destek almaktan çekinmeyin. Birkaç hafta geçtikten sonra zaten istek azalmaya başlayacak. Kendinize güvenin, farkı hissedin. Elbette gerçekten bırakmak isteyenler için bunlar geçerli olabilir” dedi.

Öte yandan Özat, sigara harcayacağı parayı ihtiyaç sahiplerine vereceğini sözlerine ekledi.

Evli ve 3 çocuk babası olan 45 yaşındaki Özat, Karadeniz Ereğlili ancak uzun yıllardır İstanbul’da yaşıyor ve ticaret işiyle meşgul. Zaman zaman memleketine gelerek kardeşleri, akrabaları ve arkadaşları ile görüşüyor.            

Yorum Ekle