SON DAKİKA

Belediyelere şeffaflık getirecek kanun teklifi

Yavuzyılmaz’ın belediyelere şeffaflık getirecek kanun teklifi TBMM’de görüşülecek. 30 Mart, 2021 15:08 Güncelleme: 30 Mart, 2021 15:08 Belediyelere şeffaflık getirecek kanun teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın hazırlayıp Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunduğu, “Belediye Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” bugün Meclis Genel Kurulunda görüşülerek oylanacak.

Söz konusu kanun teklifi ile yerel yönetimlerin Meclis toplantılarının belediyelerin resmi internet sitesi aracılığı ile halka açık bir şekilde canlı olarak yayınlanması, ayrıca arşivlenecek olan kayıtlara vatandaşların dilediğinde ulaşabilmesi amaçlanıyor.

CHP’li Milletvekili “Şeffaflık, hesap verebilirlik ve yolsuzluklarla mücadele adına yerel yönetimlere tarihi bir fırsatı vermek şu an Yüce Meclisin elindedir” diyerek kanun teklifine bütün siyasi partilerden ve bağımsız milletvekillerinden destek isterken, teklifin içeriğine ilişkin olarak şunları söyledi:

“Belediyelerimizin Meclis faaliyetlerinin daha fazla şeffaflaşması, vatandaşlarımızın Meclis toplantılarına online katılması, dilendiğinde vatandaşlarımızın bu kayıt arşivlerine de erişiminin mümkün kılınması amacıyla bir kanun teklifini hazırlayıp, TBMM Başkanlığına sunmuş durumdayız.

5393 sayılı Belediyeler Kanununun 20. Maddesinde, “Gerekçeli bir önerinin salt çoğunlukça kabul edilmesi durumunda Meclis kapalı oturumla toplanabilir, ancak bunların haricinde ki Meclis toplantıları açıktır” denilmektedir.

Yani, yasa, vatandaşa ve şeffaflığa vurgu yapmaktadır. Mevcut yasada, kamu otoritesi kullananların icraatlarının kapalı kapılar ardında kalmaması, vatandaşın bilinir kılınması amaçlanmıştır. Çünkü Kamu otoritesinin icraatlarında “şeffaflık” esastır. Şeffaflık ise gerçek bir demokrasinin olmazsa olmazı, vazgeçilmezidir.

Şeffaflığın olduğu bir yerde hesap sorma imkânı vardır ve ancak hesap sorularak yozlaşmanın ve yolsuzluğun önüne geçilebilir. Bu nedenle Şeffaflık, hesap verebilirlik ve yolsuzluklarla mücadele adına yerel yönetimlere tarihi bir fırsatı vermek şu an Yüce Meclisin elindedir.

Bu yasa teklifinin onaylanması katılımcı demokrasiye olan inancı arttıracaktır. Bu nedenle bütün siyasi partilerden ve bağımsız milletvekillerinden bu yasa teklifimize destek istiyoruz.

Yerel yönetimlerde şeffaflığın ve katılımcılığın evrensel ölçütlerde uygulanması, güçlü demokrasi deneyiminin yeni kuşaklara aktarılması ve böylelikle vatandaşların, kamu kurumlarına ve idari süreçlere güvenini tekrar yeşertmek için bu teklifin yasalaşması demokrasiye olan inancı arttıracaktır.”

Yorum Ekle