SON DAKİKA

"Basının duruşu darbenin önlenmesinin asli unsurlardan biri olmuştur"

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, basında sansürün kaldırılışının 108. Yıldönümü nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı. 24 Temmuz, 2016 11:54 Güncelleme: 24 Temmuz, 2016 11:54 "Basının duruşu darbenin önlenmesinin asli unsurlardan biri olmuştur"

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, basında sansürün kaldırılışının 108. Yıldönümü nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı. 

Demokrasilerde, yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin karşısında, onları gözetleyen ve kamu adına denetleyen 4. güç olarak basının olmazsa olmaz bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Zonguldak Milletvekili Turpcu şu ifadelere yer verdi: 

“15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişiminde yerel ve ulusal medyanın duruşlarını demokrasiden yana kullanmaları, darbenin önlenmesinin asli unsurlardan biri olmuştur. 

Ülke olarak özgür basın, iletişim ve fikir özgürlüğünün ne kadar değerli olduğunu o gece bir kez daha gördük. Darbecilerin büyük kitlelere ulaşan televizyon kanallarını ele geçirmesi durumunda veya basından destek almaları durumunda neler olabileceğini hepimiz tahmin ediyoruz. 

Özgür basın olmadan demokrasi olmayacağı çok açıktır.   

Özgür basının ne kadar önemli olduğu yakın tarihte yaşadığımız büyük tehditle ortadayken, ülkemizin, dünya basın özgürlüğü sıralamasındaki yeri her yıl düşmektedir. 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi`ne göre Türkiye geçtiğimiz yıldaki sırasından iki sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 151. sırada yer almış, Güney Sudan, Meksika, Pakistan ve Rusya, Türkiye'nin önünde yer almıştır. 

Hükümet, dünya devletlerinin insana ve insan haklarına verdiği önemi, basın özgürlüğünü, demokrasisini, sosyal devletini görmezden geldiği sürece, ülkemiz ne yazık ki hak ettiği yere ulaşamayacaktır. Özgür tartışma ortamını kontrol altına alma yönünde harcanan çabalar, ülkemizi, dünyadan koparmaktadır. 

Bu anlayışın ülkedeki siyasi ve sosyal kutuplaşmayı da derinleştirmekten başka hiçbir işe yaramadığı bilinmelidir. 

Gün milli birlik ve bütünlüğümüzü sağlama günüdür. İktidarın o günden çok önemli dersler çıkardığını düşünüyoruz.  Cumhuriyet Halk Partisi olarak güçlü bir parlamenter sistem, özgürlükçü demokrasi, özgür basın ve kuvvetler ayrılığının tesisi için her türlü çabayı göstereceğiz. 

Topluma haber ve bilgi akışı sağlayan gazetecilerimizin, ilkeli, tarafsız, sorumlu habercilik anlayışı içerisinde hareket ederek kamusal bir görevi yerine getirmenin bilinci içerisinde, güçlüden yana değil her koşulda haklıdan ve doğrudan yana tavır almaya devam edeceklerine yürekten inanıyorum. Basında sansürün kaldırılışının 108. Yıldönümünde ülkemizin özgür bir basına sahip olması ve basın üzerindeki siyasi ve ekonomik her türlü baskının son bulmasını temenni ediyor, tüm basın emekçilerimize görevlerinde başarılar ve kolaylıklar diliyor, saygılar sunuyorum.”

 

Yorum Ekle