SON DAKİKA

Basın(ca) "Yenilenen Siyaset"

Basın(ca) " Yenilenen Siyaset" 27 Mayıs, 2018 10:31 Güncelleme: 27 Mayıs, 2018 10:31 Basın(ca) "Yenilenen Siyaset"

Siyasal demokrasimiz erken seçim kararı alınmasıyla yeni bir sürece girdi. Cumhur ittifakına karşı oluşturulan Millet ittifakı ve partilerin cumhurbaşkanı adaylarını belirlemelerini göstermelik temayül yoklamalarına karşın merkez yoklamaları ile milletvekili adaylarının belirlenmesi izledi. 

Aday sıralamaları Zonguldak seçim bölgesinde sürprizlere yolaçtığı gibi yeni isimler siyaset sahnesine girdi. Sıralamaya giremeyecekler ve sürpriz isimler gözlemim doğrultusundaydı. Siyaset gençleşirken yıllardır yerel siyasetin çok bilmişleri Türkiye’nin yeni bir süreçten geçtiğini göz ardı ederek bireysel tepkilerini yansıtmakta gecikmediler. Özellikle en çok seçmenli Ereğli’de başta CHP çevrelerindeki hoşnutsuzluk, bireysel egotik ifadeler bazı yerel gazeteler eliyle yansıdı. Seçim-totocular türeyiverdi. Partilerüstü meslek kuruluşu bilincinden yoksun olanlar adaylarla pazarlık için gruplaşıverdiler. Duayen olarak isimlendirilenleri adaylara monte etmeye çalışıyorlar. Siyaset kültürü olgunluk,sağduyu ve particilik ilkeleriyle örtüşür. Bu her seçim dönemlerinde geçerlidir. 

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile erken seçim ittifaklarını önceki genel seçimler ve referandum verilerine göre irdelemek gerekir. AK Parti geçen seçimde ilk iki sıradaki milletvekiline bu dönem yer vermezken CHP ise en çok seçmenli Ereğli adayını listebaşı yaptı. Yine AK Parti’nin Merkez ve merkezin banliyosu (Kozlu- Kilimli) vadi ilçeleri (Çaycuma-Devrek-Gökçebey) kümelenmesine karşın Ereğli ve Alaplı’nın dışlanması ciddi dalgalanmaya yol açabilir.Önceki seçim verilerine göre Zonguldak’da 60-62 bin arasında seçmen sandığa gitmedi. Kullanılan oy 382-387 bin bandında seyretmiş. Genç seçmenler de eklediğimizde bu sayı 390-395 binlere tırmanabilmesi partilerin küskün seçmen ve gençlere yönelmesiyle olabilir.bir milletvekili seçilecek oy barajı 50-55 bin bandında bir çizgide olduğu gözönüne alınırsa MHP’nin 7 Haziran’da 61.500’e tırmanan oyu 1 Kasım seçimlerinde 35.750’lere inmişti.MHP’nin AKP’ye geçen oyları ile MHP’den ayrılarak seçime giren İYİ Parti’ye kayması halinde tablo değişebilir. 7 Haziran’da 142 bin olan AKP oyları 1 Kasım’da 185 bine tırmanırken referandum’da evet oyları toplamı MHP desteğine karşın 191 bin’deydi. 

CHP’nin 7 Haziran’da 146 bin olan oyu 1Kasım’da 136 bine inmişti. Referandumda ise hayır oyları 196 bine tırmanmıştı. Aynı şekilde SP’nin 12 bin oyu 1 Kasım’da 5 bine inmişti. BBP’nin 1 Kasım’daki 2 bin 500 oyu parti içindeki hoşnutsuzluk ittifaka yansır mı ? İYİ Parti tüm yurtta olduğu gibi Zonguldak’da da DSP kökenli adayı ile sınav verecek. MHP’nin olduğu gibi İYİ Parti 50-55 bin bantında iddialı olabilir. 

AK Parti’nin 16 yıldan buyana Zonguldak ve ilçelerinde yaptıkları, gerçekleştirdikleri ve devam eden yatırımlar ile kamuoyuna açıklanan seçim bildirgesi doğrultusunda siyaset üretecek. MHP’de ittifak işbirliğiyle birlikte kendi seçim bildirgesiyle seçmenden oy isteyecek. Seçim bildirgesinde AKP ile örtüşen ve örtüşmeyen vaadlerin yeralması doğal.

CHP, İYİ Parti, ve Saadet’in saha çalışmaları genel siyasetten çok bölgesel siyasette boy hedefi AKP olacak. Adaylar sahaya girdiklerinde partilerin, aday işbirliklerini, sıralamaya giremeyenlerin particiliklerini daha net gözlemleyerek değerlendireceğiz. O nedenle seçim tahmini için erken diyebilirim.

 

 

Yorum Ekle