SON DAKİKA

Bakanlık Zonguldak için ilave kaynak yaratmadı...

Milletvekili Meclise taşımıştı, sel felaketi sonrasında yapılan yardımın sınırlı kaldığı anlaşıldı 21 Ağustos, 2022 13:21 Güncelleme: 21 Ağustos, 2022 13:21 Bakanlık Zonguldak için ilave kaynak yaratmadı...

26-29 Haziran 2022 tarihleri arasında Batı Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan sağanak yağışların ardından, aralarında Zonguldak’ın da olduğu 7 il, “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilirken, selden etkilenen bölgelere sorumlu Bakanlıklarca çeşitli desteklerin verileceği açıklanmıştı.

Taşkın ve heyelanların ardından ilk tespitlere göre 13 binanın yıkıldığı, 11’i ağır olmak üzere 520 binanın hasar aldığı belirlenirken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, ilgili bakanlıklara soru önergeleri yönelterek Zonguldak’a yapılan yardımların tutarının ve mahiyetinin neler olduğu sorularına yanıtlar aramıştı.

CHP’li Milletvekilinin dört bakanlığa ayrı ayrı yönelttiği önergesi şimdilik sadece Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yanıtlanırken, Bakan Derya Yanık imzasını taşıyan yanıtta, Zonguldak için ayrılan yardım tutarının, “acil ihtiyaçlar için belirlenen” 500 bin TL ile sınırlı kaldığı, Bakanlıkça bölgeye ilave bir kaynağın ayrılmadığı anlaşıldı.

Söz konusu yanıtta, Zonguldak’ta hasar tespit çalışmalarının halen bitirilemediği ancak çalışmalar sonrasında çıkan raporlara göre ilave kaynak aktarılmasının değerlendirilebileceği açıklanırken, önerge sahibi Deniz Yavuzyılmaz, verilen desteğin yetersizliğine ve tespit çalışmalarının yavaşlığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

‘Bakanlık Zonguldak için ilave kaynak yaratmadı, yardım 500 bin lirada kaldı’

“Geçtiğimiz haziran ayında 3 gün boyunca ilimizde görülen yağışların ardından meydana gelen taşkın ve heyelan olaylarında yüzlerce vatandaşımız mağdur olduğunu bölgede yaptığımız incelemelerle tespit etmiş, yetkililere yaraların acil olarak sarılması çağrısında bulunmuştuk.

Daha öncesinde defalarca uyarmamıza rağmen, afetleri önlemek yerine afet başa gelince yönetmeye çalışan sorumlularca, afetin ardından peş peşe destek açıklamaları yapılınca, bizde Zonguldak iline yapılan desteklerin tutarını ve desteklerin hangi şekilde yapıldığı sorularını ilgili Bakanlıklara yönelttik.

Dört ayrı bakanlığa yönelttiğimiz önergelerimize şu an için sadece Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı cevap dönerken, 17 Ağustos tarihli yanıtta, Bakanlığın Zonguldak ili için halen ilave kaynak yaratmadığını, yardımın ilkin açıklanan 500 bin TL ile sınırlı kaldığını görmekteyiz.

‘Araba almaya dahi yetmeyecek para Zonguldak halkına reva görülüyor’

Ülkenin milyarlarca liralık kaynakları bir avuç azınlık tarafından birilerine peşkeş çekilirken, afetten zarar görmüş yüzlerce vatandaşımıza, günümüzde yeni bir araba almaya dahi yetmeyecek bu para, Zonguldak halkına revaymış gibi sunuluyor.

Yaraya merhem olmaktan çok uzak bu paranın Zonguldak halkına bir yardım olarak sunulmasını ve selin ardından bir buçuk ay geçmesine rağmen hasar tespit çalışmalarının, raporlama süreçlerinin halen bitirilmemesi kabul edilemez.

Sorumlu bütün Bakanlıklar nezdinde, Zonguldak iline yapılan yardımların ve afetleri önleme çalışmalarının takipçisi olmaya, vatandaşımız adına hesap sormaya devam edeceğiz.”

Yorum Ekle