SON DAKİKA

Amatör liglerde sağlıksızlık can alıyor.

Amatör liglerde sağlıksızlık can alıyor. 19 Kasım, 2018 08:08 Güncelleme: 19 Kasım, 2018 08:08 Amatör liglerde sağlıksızlık can alıyor.

Basın(ca)

Amatör liglerde sağlıksızlık can alıyor.

Cahit AKMAN

Amatör futbol liglerimiz kurumlararası yekti karmaşası ve koordinasyonsuzlukla birlikte, yasa ve yönetmeliklerdeki boşluklar giderilemediği sürece“Geleceğimizin teminatı gençlerimiz”sözü Pazar günü Alaplı’da oynanan amatör maçta bir gencimizin yaşamını yitirmesiyle bir kez daha acı, gözyaşı ve hüzüne yolaçtı.

İktidarın her alanda gelişim rekorlarıyla,”Dünyanın kıskandığı ülke” olma sanallığıyla algı övünçleriyle birlikte gençlerin oy’unu çekebilme uğruna işsiz gence 18 yaşında Milletvekilliğine seçilme hakkı sağlanırken amatör liglerde ise sağlık hizmetindeki karmaşaya ise radikal çözüm sağlanamıyor. Özellikler tüm il ve ilçelerdeki amatör lig maçlarda etkin sağlık hizmeti verilemiyor. Spor kulüplerinden Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, TFF, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK), Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemciler ile temsilcilikleri bu sarmalın içindeler.

Zonguldak 1.Amatör Lig Ereğli grubunda Gülüç Belediyespor-Eleşlerspor maçında Miraç Bektaş da kalp krizi sonucu amatör maçlarda yitirdiğimiz gencimiz oldu.katıldı. Birkaç yıl geriye baktığımızda Balıkesir Gönen’de 2.Amatör Lig'de Çeltikspor-Bostancıspor maçında fenalaşan 17 yaşındaki yardımcı hakem Halil Berke Aygün'ün kalp krizi geçirerek vefat etmişti. Çeltikspor Kulübü sahalarda sağlıkçı olmaması durumunda bir daha maçlara çıkmama kararı alırken TBMM'ye CHP Balıkesir Milletvekili ve bu yerel seçimde B.Şehir Belediye Başkan adayı Ahmet Akın, konuyu TBMM’ye getirerek o dönemki Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç'a maçta ambulans ve sağlık görevlisi bulunmadığını sormuştu.

Sinop'un Türkeli İlçesi'nde1.Amatör Ligi Türkeli Belediyespor- Ayancık Belediye maçında Emrah Kandemir kaleci ile çarpışıp dile boğazına kaçması sonucu hastanede canvermişti. Valilik bir genelgeyle müsabakalar süresince sağlık ekibiyle bir ambulansın sahada bulunmasına karar vermişti. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kütahya ve ilçelerinde Amatör lig maçlarına sezon başından buyana sağlık görevlisi verilmemesi futbolcu sağlığı açısından amatör takımlarının tepkisine neden olurken İzmir'de Altınırmak Spor Kulübü Teknik Direktörü Hilmi Bayer, Buca Belediyespor ile oynayacakları U-16 ligi Play-Off maçında sağlık ekipleri bulunmadığından takımını sahadan çekmiş futbolcularda İASKF ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne tepki olarak için formalarını ve grup karşılaşmalarında kazandıkları 1.Kupasını sahanın ortasına bırakmıştı.

Her futbol sezonunda ortalama 10’a yakın gencimizi yitirdiğimiz bu karmaşa yıllardır çözümlenemiyor. Birkaç yıl önce Amatör sahalar için sağlıkçı eğitimi ve atanması konusunda Sağlık Bakanlığı, Spor Bakanlığı ve Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK) arasında protokol imzalanmıştı.12 maddelik protokol uyarınca,”Spor müsabakalarında sağlık personeli veya Sağlık Bakanlığı'nın ilgili mevzuatına göre eğitimden geçerek sertifika alan ilk yardım personeli bulundurulacak ve sağlık görevlisi olmayan saha kalmayacağı” belirtilmişti..Resmi Gazete’de yayınlanan “Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte değişiklik yapılmış,“Diğer spor faaliyetleri için müsabakanın özelliği ve seyirci kapasitesi dikkate alınarak gerekli teknik donanım ile yeterli sayıda sağlık personeli veya Sağlık Bakanlığının ilgili mevzuatına göre eğitimden geçerek sertifika alan ilk yardımcı personel bulundurulur.” ibareleri yer almıştı.

Sağlık-Sen de KİK toplantısında konuya çözüm olarak Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Strateji Geliştirme Başkanlığı ile koordineli şekilde 81 il valiliğine yazı yazılmasına karar verilmiş,maçlara ve etkinliklere katılan sağlık çalışanlarına ödeneklerin tam olarak ödenmesi sağlanmıştı. Ne varki Kulüplerin 160 tl ücret yatırmaması, sağlık personeline 22 tl ücret verilmesi yetersiz görülmüş olacak ki “Amatör futbol müsabakalarında araç ve personel görevlendirme sorumluluğu” İl Sağlık Müdürlüklerinde olduğundan uygulamanın kaldırıldığı ileri sürülüyor.

Spor da gelişim alt ve üstyapıyla birlikte kurumlararası koordinasyonsuzluk olduğu sürece sadece yetenekle başarı sağlanamaz.Sloganlarla ve hamasi vaadlerle spor gerçeğimizde güneş balçıkla sıvanamaz. Özellikle siyaset eden genel ve yerel yöneticilerle sporun her alanında yeralanlar gençlerimizin geleceğini oluşturmakla sorumludur. Alaplı sahasındaki olayda ateş düştüğü yeri yaksa da acı hepimizin.

Yorum Ekle