SON DAKİKA

ALAPLI'DA ŞEB-İ ARUS PROGRAMI DÜZENLENDİ

Alaplı'da Mega Teknik Elemanları Platformu (MEGATEP) tarafından Mevlana'yı anma programı düzenlendi. 21 Aralık, 2013 09:17 Güncelleme: 21 Aralık, 2013 09:17 ALAPLI'DA ŞEB-İ ARUS PROGRAMI DÜZENLENDİ

Alaplı'da Mega Teknik Elemanları Platformu (MEGATEP) tarafından Mevlana'yı anma programı düzenlendi.

Alaplı ilçesinde ilk kez yapılan Şeb-i Arus törenleri yoğun ilgi gördü. Alaplı Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen programa; Alaplı Kaymakamı Yıldıray Malğaç, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, siyasi parti başkan ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.

Program, Süleyman Şah Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Okuyucu'nun konferansı ile başladı. Okuyucu, "Şeb-i Arus; düğün dernek gecesidir, kavuşma gecesi manasına geliyor. Hz. Mevlana vefatına demek ki böyle bir mana katmış. Günümüz insanları için daima ürkütücü, korkutucu, soğuk yüzlü olan ölüm; onun yorumu ile muhlis, sevimli bir çehreye bürünmüş. Her bebeğin ilk görevi ağlamak. Niçin, onun yorumuna göre bebeğin benimsediği bir yeri yurdu var, oraya alışmıştır? Dünyaya gelmekle, gurbete gelmiş olmakla bir tedirginlik hissi ile yerini yadırgamak hissi ile ağlar. Fakat der Mevlana; 'Bir müddet geçip de çocuğun gözleri açılınca dünyanın bin bir rengini görüp bin bir lezzetini tadınca o zaman kendi kendine hayret eder. Ben nasıl olmuş da onca zaman o daracık karanlık hapiste kalabilmişim.' " şeklinde konuştu.

Programı düzenleyen MEGATEP Müdürü Kemal Dadaşoğlu ise ilk kez böyle bir program olması dolayısıyla katılımın oldukça yoğun olduğunu söyledi. Dadaşoğlu, "Şeb-i Arus haftası nedeniyle MEGATEP olarak biz de Şeb-i Arus kutlamalarını Zonguldak ve ilçelerinde yapalım dedik. Bu çerçevede Alaplı'da, Ereğli'de, Çaycuma'da, Zonguldak'da bu kutlamalar yapılacak. Şuan itibariyle bu kutlamalar Zonguldak'da ilk defa böyle kutlamalar olduğu için halktan büyük bir katılım vardır. Gelecek yılda bu kutlamaları devam ettireceğiz. Geleneksel hale getirmeyi planlıyoruz." dedi.

Geceye katılan halk ise, gecenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Kendileri başta olmak üzere, kendilerinden sonra gelen nesle de güzel bir gelecek bırakmak için bu tür etkinliklerin önemli olduğunu vurgulayan vatandaşlar, Hz. Mevlana'yı tanımak için, Hz. Mevlana'yı yaşamak gerekli ifadelerini kullandı.

Düzenlen program ilahi ve kasidelerin seslendirildiği konser ile devam etti. Semazenler ise Alaplı halkının ilgi odağı oldu.

Yorum Ekle