SON DAKİKA

40 MEZARLIKTA ŞADIRVAN TEMELİ ATILDI

‘Alt yapıyı bitirdik, insan odaklı çalışıyoruz’ diyen Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 31 mahalledeki 40 Mezarlıkta Şadırvan temeli attı. 24 Ocak, 2014 18:10 Güncelleme: 24 Ocak, 2014 18:10 40 MEZARLIKTA ŞADIRVAN TEMELİ ATILDI

Ereğli Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından ilçedeki faal 53 mezarlıktan ihtiyaç duyulan 40 Mezarlığa Şadırvan ve Musalla Taşı yapımına başlandı.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Belen Mahalle Mezarlığında düzenlenen bir törenle şadırvanların temelini attı.

Törene Başkan Posbıyık’ın yanısıra, CHP İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, Mahalle Muhtarları, Başkan Yardımcıları, Daire Müdürleri ve mahalle halkı katıldı.

Ereğli Belediyesi Din İşleri ve Mezarlıklar Müdürü Metin Avcı, yaptıkları çalışmalar hakkında kısa bilgiler vererek dua okudu.

‘İNSAN ODAKLI ÇALIŞIYORUZ’

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Şadırvan Temel Atma töreninde yaptığı konuşmada, insan odaklı çalışmalar yaptıklarını belirterek; “Biz belediye olarak alt yapıyı bitirdik, şimdi insan odaklı çalışmalar yapıyoruz. Yurtdışına gittiğimde mezarlıklara baktığımda imreniyorum. Mezarlıkları, yolları, sulama yerleri enfes. En büyük dileğim bunun aynısını Ereğli’de yapmak. Şehir mezarlığından hariç Ereğli’ye şimdi yeni bir mezarlık yapıyoruz. İhalesini yaptığımız yeni mezarlık projemizin içerisinde aynı zamanda bir şehitlik olacak. Parsel, ada, paftaya bölüyoruz. 30 sene sonra da gelseniz, ölünün adını yazdığınızda pat diye elinizde koymuş gibi bulacaksınız. Yani bilgisayarlı döneme geçiyoruz. Mezarlığın içerisinde bir camimiz olacak. İşte mezarlık böyle olur denilecek şekilde Ereğli’de yeni bir mezarlığı yapıyoruz” dedi.

‘CENAZENİZ VARSA ‘ALO’ DEYİN, GERİSİNE KARIŞMAYIN’

Acısı olan ve cenazesi bulunan her vatandaşın sadece Belediyeye bir ‘alo’ demesinin yeterli olacağını söyleyen Posbıyık; “Şuanda Mezarlık hizmetlerinde çok iyi işlevler yapıyoruz. Mezarlıklar Müdürlüğümüzün başına Müftümüz Metin Avcı’yı getirdik. Allah razı olsun oda bizim önümüzü açıyor. Çok değerli erkek-bayan hocalar getirdik. Erkek yıkayıcılar, bayan yıkayıcılar. Bir yakınınızı kaybettiğinizde, bir acınızda bize ‘Alo’ demeniz yeterli. Alo dediğinizde cenaze aracı evinize gelir, cenazenizi alır, kadın ve erkek yıkayıcılar yıkar, morglarımız var oraya konulur, cenaze sahibine mezarlık gezdirilir nerede gömmek istiyorsa kazmasını da ekiplerimiz yapar, kefen bezi, havlusu, tahtası, kolonyası her şey belediyeden. Akşamleyin de hocalarımız eve gidip orada okumalarını yaparlar ve aynı zamanda taziye ziyaretine gelenlere de 200-300 kaç kişiyse belediyenin mutfağında pişirilen yemeklerle taziyeye gelenlere dağıtırız. Bunların hiçbir maddi karşılığı yoktur. Bir tek lira dahi almayız. Hatta bazen itirazlar oluyor, ‘Benim halim vaktim yerinde, ben zengin bir adamım, yapma başkan akşam yemeği olsun ben yapayım’ diyor. Hayır. Bir insanın yakını öldüğü zaman canından birini kaybettiği zaman aklının yarısını kaybediyor, ne yapacağını bilmiyor, paran olabilir ama kefen bezini nerden bulacaksın, kadın yıkayıcıyı nerden bulacaksın, tahtasını ne yapacaksın, yemeği nerde yaptıracaksın.. Onun için bunun bir belediyecilik hizmeti olduğuna inandığımız için A’dan Z’ye kadar hiçbir ücret almaksızın bu işleri biz yapıyoruz” diye konuştu.

‘ÖLÜSÜNE SAYGISI OLMAYANIN DİRİSİNE SAYGISI OLMAZ’

40 tane Mezarlıkta Şadırvan ve Musalla taşı yaptıklarını söyleyen Posbıyık; “Şimdi Mezarlıklar Müdürlüğünü Potbaşından çok geniş bir alana Sefa Caminin altına taşıyoruz. Yeni morg alanları yapıyoruz. Yeni hoca yerleri, yıkama yerleri yapıyoruz. Daha iyi bir hizmet vermek için yapıyoruz bunları. Faal 53 mezarlığımız var. Bu mezarlıkların hepsinde defin yapılıyor. Yaklaşık 40 tanesinde şadırvan ihtiyacı olduğunu gördük. Bir cenaze olduğu zaman gelen insan abdestini alamıyor, evlere gidiyor öyle geliyordu. Bugün 40 tane mezarlığımıza şadırvan ve musalla taşı yapıyoruz. Bugün Belen’i sembol olarak seçtik. Şuanda 40 tane mezarlıkta şadırvan temelleri atılmış vaziyette. Mezarlığın büyüklüğüne göre bazıları 8 köşeli, bazıları 6 ve bazıları da küçük mezarlıklarda duvara yaslamalı şadırvan yapıyoruz. Aynı zamanda mermerden musalla taşlarını yaptırıyoruz. Mart ayında da bütün mezarlıklardaki şadırvanların bitirip açılışlarını yapacağız. Bütün Meselemiz insana olan saygımız. Ölüsüne saygısı olmayanın dirisine kesinlikle saygısı olmaz. Onun için insan odaklı çalışmalar yapıyoruz” dedi.

“EVDE SAĞLIK HİZMETİ VERİYORUZ”

İhtiyaç sahibi hastalara evde sağlık hizmeti de verdiklerini söyleyen Posbıyık, “İnsan odaklı derken sadece bu işle kalmıyoruz. 600 tane kayıtlı hastamız var. Sağlık Müdürlüğümüzde doktorlarımız hemşirelerimiz bu hastaları kayıtlarına almış vaziyette. Bir emekli düşünün evinde yatalak hasta kalkamıyor. Doktoru yokki akşam 11’de serim taktıracak, 9 buçukta da iğne vurduracak. Zaten durumu belli taksi çağıracak evden inmesi bir dert, taksiye vereceği para bir dert. Hastaneye gidecek iğne vurulacak. Hayır. Her hasta hangi saatte iğne olacaksa bizde kayıtları var. Bizim hemşirelerimiz o eve gidiyor, iğnesini yapıyor, serumunu takıyor. 3 kişilik birde kadın ekibimiz var, kimsesiz yatalak hastaların evinde temizlik yapıyor. Hatta perdelerini, çamaşırlarını dahi yıkıyor. Garibanımızın eviyse boyası iyi değilse Fen İşlerimiz gidip o evin boyasını yapıyor. Musluğu bozuksa su işleri gidip evindeki musluğu yapıyor. Bu çok önem verdiğimiz bir olay, çok büyük dualar alıyoruz. Camilerimizin temizliklerini yapıyoruz. Okullarımızın da temizliklerini yapıyoruz. Bugün burada bütün mahallelerdeki mezarlıklarda yaptığımız şadırvan temellerinin hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Posbıyık, beraberinde CHP İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, Belen Mahalle Muhtarı Alaaddin Oktay ve Mezarlıklar Müdürü Metin Avcı ile birlikte şadırvan temeline ilk harcı döktü.

Yorum Ekle