SON DAKİKA

4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Yönetim Kurulu adına bir basın açıklaması yaparak 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nü kutladı. 04 Aralık, 2013 11:04 Güncelleme: 04 Aralık, 2013 11:04 4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Yönetim Kurulu adına bir basın açıklaması yaparak 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nü kutladı.

Alabaş’ın açıklaması şöyle; "4 Aralık tarihi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanmaktadır. Efsaneye göre; 4 Aralık tarihi, Roma İmparatorluğu döneminde, Milattan Sonra 230’lu yıllarda babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve madenciliğin piri olarak kabul edilen Santa Barbara'ya adanmıştır. Madenciler tarafından azize kabul edilen Santa Barbara'nın aynı zamanda İzmit'te yaşamış olması ve efsanenin geçtiği mekânların Anadolu olmasının da ayrı bir önemi vardır.

4 Aralık tarihi önce Anadolu'da daha sonra Avrupa ve tüm dünyada "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Ülkemizin yıllık 25 milyon tona yakın taşkömürüne ihtiyacı var. Türkiye’nin tek taşkömürü havzasında bu ihtiyacın ancak, kamu ve özel sektör olarak yaklaşık 3 milyon tonunu üretebiliyoruz. Ülkemiz her yıl taşkömürü ithalatına 4-5 milyar dolar civarında para öder hale gelmiştir.

Biz, 165 yıldır havzada taşkömürü üreterek ülkemiz ekonomisine kazandırma mücadelesinde 5 bin şehit veren, yerin yüzlerce metre altında canı pahasına emek harcayan madenciler olarak bu tablonun değişmesi için mücadele veriyoruz.

 

Yorum Ekle