SON DAKİKA

300 bin polisin kimlikleri değişti

Emniyet Genel Müdürlüğü yaklaşık 300 bin personelin kimliklerini değiştirdi. Kimliklerin ön yüzünde polisin fotoğrafının yanında adı, soyadı, rütbesi ve sicili yer alıyor. 03 Mayıs, 2016 18:30 Güncelleme: 03 Mayıs, 2016 18:30 300 bin polisin kimlikleri değişti

Emniyet Genel Müdürlüğü yaklaşık 300 bin personele yeni kimlik kartı verdi.

Geçen yıl, Emniyet Teşkilatı Personel Kimlik Kartları Yönetmeliğindeki değişikliğin ardından, emniyet mensuplarının da görüşü alınarak hazırlanan yeni kimlik kartları, merkez ve taşra teşkilatındaki personele dağıtıldı.

Polikarbon malzemeden ISO standartlarında üretilen yeni kimlik kartlarında taklit edilmesini zorlaştıran birçok güvenlik unsuru bulunuyor.

Gri renkte hazırlanmış yeni kartların ön yüzünde, personelin karta özel yöntemlerle işlenmiş fotoğrafının yanında adı, soyadı, rütbesi ve sicil numarası yer alıyor.

Kartın ön yüzünde büyük harflerle kırmızı renkli "POLİS" ibaresi bulunuyor. Bu ibarenin altında yine büyük harflerle Türkçe ve İngilizce olarak "Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Kimlik Kartı" ifadesi yer alıyor.

 

Lazer baskı tekniği kullanıldı

Lazer baskı tekniğiyle hazırlanan kartın sağında Türk Polis Teşkilatının arması yer alıyor. Arma, polis memurlarının kartlarında gri, rütbeli polislerin kartlarında ise sarı renkle kullanılıyor. Kartın solunda, armadaki çift başlı kartalın hologramı, ortada da 8 köşeli polis rozeti bulunuyor. Kartın zemininde de polis teşkilatının arması yer alıyor.

Kredi kartı büyüklüğündeki kartın arka yüzünün zemininde de polis teşkilatının arması kullanılıyor. Arka yüzde "T.C. Polis Kimlik Kartı" ifadesinin altında personelin doğum yeri ve tarihi, anne ve baba adı, kan grubu ile tabancasının markası ve seri numarası bulunuyor. Personelin kimlik numarası ile kartın seri numarası da kartın arka yüzünde yer alıyor.

Kartın arka yüzünde sağ alt köşede personelin kimliğine ilişkin bilgilerin yer aldığı kare kod bulunuyor.

Üretildiği malzemeden dolayı kırılmaz özelliğe sahip karttaki bilgiler silinemiyor.

Kimlik göstermek zorundalar

Polisin yetki ve görevlerini düzenleyen Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun, polisin durdurma ve kimlik sorma yetkilerini düzenleyen 4. maddesinde, "polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir" ifadesi yer alıyor.

Vatandaşların, kendilerini polis olarak tanıtan kişilere kimlik sormaları, kötü niyetli kişilere karşı resmi polis kimliğini tanımaları büyük önem taşıyor.

Yorum Ekle